11 Aralık 2012 Salı

Çinli Anneler Neden Mükemmel




Çinli anneler neden başarılı. Dünyada son dönem trendlerden biri de PISA araştırmasının arkasından tekrar hortladı. Araştırma da uzak doğu ülkeleri ilk sıralarda yer aldı. Bu durum belki son dönemlerdeki verileri doğruluyor ama tuhaf olan Uzakdoğulunu özellikle Çinli annelerin çocuk yetiştirme tarzları üzerinde duruluyor.

Bizim örf ve adetlerimize benzeyen özelliklerin var. Çinli anneler başarısızlığa tahammül edemiyor. Çocuk gelişimi yönünden izledikleri davranışlar çok sert olarak değerlendiriliyor. Hatta çocuk mu robot mu yetiştiriliyor deniliyor.

Ben saptama olarak 2 Milyar nufüslu bir ülke de ayakta kalmak iyi bir iş bulmak için bunun anneleri zorlayan bir çaresizlik olduğu kanısındayım. Sadece bir kaç yüz dolata çalışan insanların olduğu bir ülke de rekabet Çin de dünyada hiç bir yerde olmadığı kadar zor. Ama resimdeki tablo hiçbir kimsenin kabul edebileceği bir tablo değil.

Yalnız katıldığım bir tespitlerleri var.Batılı annelerin sorunu sıradan performanslara dahi abartılı iltifatlar ediyorlar. Böyle bir yaklaşım çocukların gelişimine engel oluyor. Buna bende katılıyorum. Bu bazen yönlendirici olmaktan çok tembelliğe yöneltebiliyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder